Publisert 4 kommentarer

Bruker du lysene riktig?

bil lyser opp veien

Gjør deg klar for teoriprøven ved å lære hvordan du bruker bilens lys på riktig måte. I Norge er det påbudt å ha lys på bilen under kjøring. Men hva slags lys er påbudt og hvordan brukes de riktig? Her får du en oversikt.

Hvilke lys er påbudt? 

Kjørelys er påbudt. Mange biler har muligheten til å ha lysene på auto, og det anbefales å bruke dette alternativet. Da vil både kjørelysene være på når du kjører, og baklyset vil automatisk slå seg på i tunneler og når det er mørkt. Men det er viktig å være oppmerksom på at automatikken ikke alltid slår inn i dårlig vær på dagtid når sikten er dårlig.

Har du ikke mulighet til å sette lysene på auto, må du huske å skru på lysene før du begynner å kjøre.

Hva er kjørelys?

Kjørelys er to lykter med hvitt eller gult lys foran på bilen. I dagslys trenger ikke baklyset å være på, men det må være på i tunneler og når det er mørkt eller ved tåke.

Som kjørelys kan du bruke:

  • Nærlys og nærlys med redusert spenning
  • Lykter for kurve-/tåkelys
  • Særskilt godkjente lykter

Det er påbudt å bruke ett av disse alternativene.

Hva er nærlys?

Bilen kan kun ha to nærlys. Disse er ment å lyse opp veien foran bilen, og det er derfor viktig at de er riktig innstilt, slik at de ikke blender andre trafikanter. Det er derfor laget en regel på hvor mye lyktene kan lyse oppover. Man skal ikke måle mer enn 0,7 lux målt 25 meter foran lyktene i en høyde på 110cm. Du kan bruke nærlys i kombinasjon med fjernlys, men ikke med tåkelys.

Bruk av fjernlys

Fjernlys er det kraftigste lyset på bilen, derav navnet fjernlys, det skal lyse opp det som ligger i det fjerne, altså det som ligger langt fram. Fjernlys blir også ofte kalt langlys. 

Kravet til fjernlys er at det skal lyse opp veien minst 100 meter foran bilen. 

De fleste har opplevd å bli blendet av bilister som ikke slår av fjernlysene i tide. Så når bør du slå dem av når du møter andre biler? En god huskeregel er å slå av fjernlysene når de to lyskjeglene møtes, vanligvis når avstanden er mellom 200-300 meter. Du kan slå dem på igjen når det er to billengder mellom deg og den møtende bilen.

Hvis du skal foreta en forbikjøring, skal du skifte fra nærlys til fjernlys to bilengder bak bilen, rett før du passerer bilen du kjører forbi. Dette vil gi deg god oversikt over veien foran deg.

Er kurvelys og tåkelys det samme?

Ja. Kurvelys, også kjent som tåkelys eller grøftelys, er en annen type lys som er nyttig på mørke veier. Disse lyktene er spesielt nyttige på veier med mange kurver eller i dårlig sikt, da de gir ekstra lys rundt svinger og kan hjelpe deg med å se hindringer på veien.

Holder det å kun bruke kurvelys? På dagtid, når det er lyst, kan kurvelys brukes som kjørelys. Men det er viktig å huske at det ikke er tillatt å bruke kurvelys sammen med nærlys.

Hva er parkeringslys?

Parkeringslys er dempet lys foran og bak. Dette signaliserer at bilen står i ro, og gjør det derfor enklere for andre trafikanter å se at du står parkert. Det er mindre blendende enn andre lys.

Når skal man bruke blinklys? 

Er du flink til å bruke blinklysene?  Det viktig å bruke blinklys for å signalisere dine bevegelser til andre trafikanter. Du bør alltid bruke blinklysene når du skal kjøre inn eller ut av en vei, i rundkjøringer eller når du skal skifte fil. Det vil bidra til bedre samspill og færre ulykker på veien.

Bestå teoriprøven

Å ha kunnskap om riktig bruk av bilens lys er en viktig del av å bestå teoriprøven og å kjøre sikkert på veien. Sørg for å sette deg inn i hvilke lys som er påbudt, og når og hvordan du skal bruke dem.

Forbered deg til teoriprøven med våre teorispørsmål!


Les også:


Kilde: vegvesen.no

4 kommentarer på “Bruker du lysene riktig?

  1. Hvis du skal foreta en forbikjøring, skal du skifte fra nærlys til fjernlys to bilengder bak bilen, rett før du passerer bilen du kjører forbi. Dette vil gi deg god oversikt over veien foran deg.

    Hvor har dere dette fra?
    Er dette beskrevet som en regel noe sted?

    1. Hei, Arne!

      Dette er noe som framgår flere steder, bl.a. på nettsiden til Norges Trafikkskoleforbund, hvor det står: «Hvis du innhenter en annen bil, skru av fjernlys når du ser at registreringsskiltet på bilen foran begynner å lyse opp. Skru fjernlyset på igjen ved forbikjøring, to billengder bak bilen, igjen for å ha best oversikt fremover.»

      1. Hei!
        Jeg tror ikke jeg helt skjønte formuleringen på svaret her:

        Når skal jeg skru på igjen fjernlysene etter å ha forbikjørt?

        1. Hei, Liv!
          Når man skal kjøre forbi noen andre, foregår det på denne måten: Man har fjernlysene skrudd av så lenge man ligger bak og nær bilen foran (for å ikke blende), men idet man skal kjøre forbi, kan man skifte til fjernlys rett før man passerer bilen foran (nærmere bestemt 2 bil-lengder før man passerer bilen). Håper det var forståelig 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *