Publisert Legg igjen en kommentar

Bruker du lysene riktig?

bil lyser opp veien

Bruker du lysene riktig?

I Norge er det påbudt å kjøre med lys. Men hvilke lys er påbudt og hvordan bruke lysene riktig? Her får du en liten oversikt. 

Hvilke lys er påbudt? 

Kjørelys er påbudt. Mange biler har mulighet til å ha lysene på auto, noe som anbefales, da vil både kjørelys være på når du kjører ,og baklyset vil skru seg automatisk på i tunneler og når det er mørkt. Men det er viktig å være obs, det er ikke alltid automatikken slår inn ved tåke og dårlig vær på dagtid da sikten kan være dårlig. 

Har du ikke mulighet til å sette lysene på auto, må du huske å skru på lysene før du begynner å kjøre. 

Hva er kjørelys?

Kjørelys er to lykter med hvitt eller gult lys foran på bilen. I dagslys trenger ikke baklyset å være tent, men det må være på i tunneler, og det må være på i mørket og ved tåke. 

Som kjørelys kan du bruke:

  • Nærlys og nærlys med redusert spenning
  • Lykter for kurve-/tåkelys
  • Særskilt godkjente lykter

Det er altså påbudt å bruke ett av alternativene som er nevnt over.

Hva er nærlys?

Bilen kan kun ha to nærlys. Disse er ment å lyse opp bakken foran bilen, og det er derfor viktig at de er riktig innstilt, slik at de ikke blender andre. Det er derfor laget en regel på hvor mye lyktene kan lyse oppover. Man skal ikke måle mer enn 0,7 lux målt 25 meter foran lyktene, i en høyde på 110cm. Du kan bruke nærlys i kombinasjon med fjernlys, men det er ikke tillatt å bruke nærlys i kombinasjon med tåkelys.

Bruk av fjernlys

Fjernlys er det kraftigste lyset på bilen, derav navnet fjernlys, det skal lyse opp det som ligger i det fjerne, altså det som ligger langt fram. Fjernlys blir også ofte kalt langlys. 

Kravet til fjernlys er at det skal lyse opp veien minst 100 meter foran bilen. 

De fleste har eller kommer til å oppleve å bli blendet av at andre ikke skrur av fjernlysene tidlig nok. Så hvor tidlig skal man skru dem av når det kommer møtende biler? En god huskeregel er å skru av fjernlysene når de to lyskjeglene møter hverandre, når avstanden er 200-300 meter. Skru det på igjen når det er to billengder mellom deg og den møtende bilen.  

Tar du en forbikjøring, skal du skifte fra nærlys til fjernlys to billengder bak bilen, altså like før du passerer bilen du kjører forbi. Da vil du ha god oversikt framover. 

Er kurvelys og tåkelys det samme?

Ja, kurvelys er det samme som tåkelys, og det kalles gjerne for grøftelys også. Holder det å kun bruke kurvelys? På dagtid, når det er lyst, kan kurvelys brukes som kjørelys. Det er ikke lov å bruke kurvelys sammen med nærlys. 

Hva er parkeringslys?

Parkeringslys er dempet lys foran og bak. Dette signaliserer at bilen står i ro, og gjør det derfor enklere for møtende biler å se at du står parkert. Det er også mindre blendende for andre trafikanter

Når skal man bruke blinklys? 

Er du flink til å bruke blinklysene? Å signalisere hvor du skal i kryss, rundkjøringer og ved feltbytte bidrar til bedre samspill og færre ulykker. 

Man bør bruke blinklysene ofte, slik at du kommuniserer tydelig hvor du skal, for da vil du redusere risikoen for ulykker. 

Les også:


Kilde: vegvesen.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *