Publisert Legg igjen en kommentar

Skal du ta førerkortet? Start øvelseskjøringen i sommer

jente øvelseskjører med ledsager

Sommeren er den perfekte tiden for å øvelseskjøre hvis du planlegger å skaffe deg førerkort. Statens vegvesen oppfordrer alle som skal ta førerkortet til å bruke sommeren til å øve mye og regelmessig. Hvorfor? Fordi erfaring og trening er avgjørende for å bli en trygg sjåfør.

Begynn tidlig og øv mye

Før du skal ut i trafikken og kjøre alene, er det viktig å ha så mye erfaring som mulig. Hvis du har planer om å ta førerkortet rett etter at du har blitt 18 år, anbefaler vi at du starter med å øvelseskjøre regelmessig allerede fra du er 16 år gammel. Forskning viser at de som har øvd mye før de får førerkortet, er mindre utsatt for ulykker.

En god start er å begynne føreropplæringen med en prøvetime hos en trafikkskole, gjerne med foreldrene eller den du skal øvelseskjøre med, som ledsager. Dette vil hjelpe deg med å lære raskere og føle deg tryggere når du begynner å øvelseskjøre privat. Det er viktig å samarbeide tett med trafikklæreren og den du øvelseskjører med gjennom hele opplæringen, slik at opplæringen kan være mest mulig effektiv og sikker. For å få nok øvelse anbefales det å bruke minst to år på opplæringen før du går opp til førerprøven, uavhengig av alder.

Gjennomført trafikalt grunnkurs

Før du kan begynne med å øvelseskjøre og ta kjøretimer, må du ha gjennomført et trafikalt grunnkurs på en godkjent trafikkskole (med mindre du er over 25 år eller har hatt trafikalt grunnkurs som valgfag på ungdomsskolen). Trafikalt grunnkurs kan man ta fra man har fylt 15 år. Etter at kurset er fullført, vil du få et bevis som gir deg rett til å øvelseskjøre.

Når du skal ut på øvingskjøring, er det viktig å huske følgende:

  • Ha alltid med deg beviset for gjennomført trafikalt grunnkurs, legitimasjon og rød «L» på hvit bakgrunn klistret bak på bilen.
  • Personen du øvelseskjører med må være minst 25 år gammel og ha hatt førerkort for kjøretøy i samme klasse som du øvelseskjører i, sammenhengende de siste 5 årene.

Teoriprøven

Før du kan ta førerprøven, må du ha bestått teoriprøven, som kan tas når man har fylt 17,5 år. På det tidspunktet er det mange som har øvelseskjørt i flere måneder og mener at de vet hva bilkjøring og trafikkreglene går ut på. Men tallene viser noe annet – omkring halvparten stryker. Det er derfor viktig å øve jevnt på teorien i den perioden man øvelseskjører, slik at man unngår å måtte lese i siste liten rett før teoriprøven. Et annet godt råd er å ta teoriprøver på nettet, for eksempel denne gratis teoritentamen med 10 spørsmål!

Oppkjøring

Øvelse gjør mester! Øvelseskjør ofte og gjør det variert. Bli trygg bak rattet ved å øvelseskjøre på forskjellige steder. Kjør i byen, på landeveier og på motorveier. På denne måten vil du få øvd på mange ulike situasjoner.

Oppkjøringen gjennomføres på en av Statens vegvesens trafikkstasjoner når man har bestått teoriprøven og har fylt 18 år. Stryker du på oppkjøringen må du vente 4 uker før du kan kjøre opp på nytt. 

Så da er det bare å sette i gang med øvelseskjøringen! Lykke til!


Kjøp tilgang nå, bestå teoriprøven:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *