Publisert 6 kommentarer

Men hva er fartsgrensen her da??

vei med 80-skilt og opphevet-fartsgrense-skilt

Du kjenner sikkert igjen følelsen: Du kjører på en vei, og plutselig dukker det opp et lysegrått skilt med mange skråstilte streker, også kalt “slutt på særskilt fartsgrense”. “Jaha”, tenker du kanskje, “hva er fartsgrensen nå da …?” Dette kan skje med oss alle – vi er nemlig så vant til å bli fortalt akkurat hva vi skal gjøre, og vi er vant til at skiltene gir oss eksakte opplysninger, for eksempel at fartsgrensen er 50 km/t eller 70 km/t. Dette føles trygt og godt. Men så plutselig kommer det et skilt der vi selv må tenke – for skiltet “slutt på særskilt fartsgrense” sier jo ikke rett ut hva den nye fartsgrensen er, det forteller jo bare at den særskilte fartsgrensen tar slutt der skiltet står. Så hvordan skal man da vite hva den nye fartsgrensen er etter skiltet? Det er ikke så komplisert …

Så hva er fartsgrensen?

Når du ser skiltet “slutt på særskilt fartsgrense”, er fartsgrensen videre 80 km/t. Jacob Alexander Torgersen i Statens vegvesen sier enkelt og greit: «Skilt 364 ‘Slutt på særskilt fartsgrense’ skal bare anvendes for å angi at generell fartsgrense 80 km/t gjelder.» Ikke noe tvil der, altså.

Denne fartsgrensen (80 km/t) regnes som en generell fartsgrense i Norge (i likehet med 50 km/t).

Hva skal man egentlig med dette skiltet?

Mange vil kanskje tenke: “Hva i all verden skal vi med et skilt som ikke sier rett ut hva fartsgrensen er? Hadde det ikke vært mye bedre å bare sette opp et vanlig fartsgrenseskilt som i klartekst forteller hva fartsgrensen er?” For såvidt, det hadde vært enklere for sjåførene å bare forholde seg til “vanlig” fartsgrenseskilt, men det er en annen stor fordel ved å bruke skiltet “slutt på særskilt fartsgrense” – man slipper nemlig å sette opp en haug med skilt på store deler av vegstrekningene i landet.

Raymond Bredo Larsen i Statens vegvesen sier at “vanlige” fartsgrenseskilt “skal gjentas ca. for hver 500 meter og det ville blitt utrolig mange 80 km/t skilt om dette skulle gjennomføres i 80-soner.” Hvis fartsgrensen er 80 km/t på en veistrekning som er 50 km, ville dette innebære at man måtte sette opp 100 fartsgrenseskilt. Men i stedet kan man nøye seg med å sette opp noen få “slutt på særskilt fartsgrense”‘-skilt, for de forteller sjåføren at fartsgrensen på veien videre er den generelle fartsgrensen 80 km/t, som er en av våre to generelle fartsgrenser, og slike generelle fartsgrenser trenger man ikke å sette opp så mange skilt for å informere om.

Vil du øve på flere skiltspørsmål? Kjøp tilgang til alle teorispørsmålene våre her.

6 kommentarer på “Men hva er fartsgrensen her da??

 1. Hva er fartsgrensen når det står slutt på 40 km/t?

  1. Takk for spørsmålet 🙂 Skiltet 364 «Slutt på særskilt fartsgrense» betyr alltid at fartsgrensen videre er 80 km/t, uansett hvilken fartsgrense som er opphevet.

   1. Unntaket er i tettbygd strøk. Slutt på 30 betyr da 50 km/t.

    1. Ja, en del tror nok det. Men Statens vegvesen sier at skilt 364 «Slutt på særskilt fartsgrense» bare skal anvendes for å angi at generell fartsgrense 80 km/t gjelder. Altså brukes det ikke for å angi 50 km/t.

 2. Det er nok riktig som også Raymond Bredo Larsen i Statens vegvesen sier i begynnelsen, men så mener jeg han roter det litt til på slutten da han sier, i dette tilfellet (det betyr vel at i andre tilfeller så kan det bli den andre generelle fartsgrensen). «slutt på særskilt fartsgrense”‘-skilt, forteller sjåføren at fartsgrensen på veien videre er en generell fartsgrense – i dette tilfellet 80 km/t, en av våre to generelle fartsgrenser

  1. Takk for tilbakemeldingen, Åge 🙂 Vi ser at teksten kunne misforstås, så derfor har vi gjort en liten endring, slik at artikkelen nå er enda tydeligere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *