Publisert Legg igjen en kommentar

Dette øker antall dødsulykker i trafikken

Dødsulykker i trafikken har dessverre økt kraftig i 2022, hittil i år har 36 personer omkommet. Vi ønsker å hjelpe til med å holde statistikken nede ved å dele viktige forebyggingstiltak til alle som skal bak rattet. 

Her er årsaken til mange trafikkulykker

Fart, rus og manglende bilbelte er noen av de viktigste årsakene til dødsulykker. Nye tall viser faktisk at 40 prosent av dødsulykkene i trafikken skyldes disse 3 faktorene, i følge Transportøkonomisk institutt (TØI), på oppdrag fra Statens vegvesen.

Sjekker du mobilen når du kjører?

Det er ingen tvil om at mobilbruk bak rattet er livsfarlig. Bare en rask titt på mobilen for å sjekke en melding, sosiale medier, bytte sang eller hva det måtte være, om det så bare er i noen sekunder, vil utgjøre en stor fare. For kjører du i 80 km/t, utgjør 5 sekunder 110 meter. Dette er 110 meter du ikke ser hva som skjer langs veien. 

Tør du å utsette deg selv og andre for fare ved å sjekke mobilen?

Visste du dette?

Visste du at ved å bruke «Bilmodus» kan du sette mobilen kjøremodus? Det vil gjøre mobilen mindre distraherende. Varslinger fra meldinger og sosiale medier bla. vil bli begrenset eller lydløs. Aktiverer du Bilmodus, kan telefonen automatisk slå på bilmodus hver gang du kjører bil. Dette gjør det enklere å holde fokus på veien.

Tiltak for å unngå bilylukker:

  • Tilpass farten etter forholdene
  • Bruk bilbelte 
  • Ikke bruk mobilen når du kjører
  • Ikke kjør hvis du er trøtt
  • Ikke kjør i ruset tilstand (rus innebærer alkohol, narkotika og visse type medisiner)
  • Bruk hjelm – syklister, moped, motorsykkel, el-sparkesykler, ol. 
  • Bruk refleks når det er mørkt 

Hva gjør man hvis man kommer over en trafikkulykke?

Alle som er innblandet i eller kommer over en trafikkulykke er forpliktet til å stanse for å hjelpe. Men hvordan bør vi reagere, og hva bør vi gjøre?

Noen tenker kanskje at det første man bør gjøre hvis man oppdager at noen har blitt skadet i trafikken, er å stoppe bilen umiddelbart og løpe for å hjelpe dem … men det er feil. I innlegget under lærer du å reagere riktig. Her får du vite de 5 viktigste punktene å huske på, og ikke minst, hvilken rekkefølge du bør gjøre dem i.

Kilde: kommunikasjon.ntb.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *