Publisert 1 kommentar

Reager riktig: Traffikulykke med personskade

trafikkulykke

I gjennomsnitt blir mer enn 600 personer hardt skadet på veiene i Norge, og mer enn 100 mister tragisk nok livet i trafikken årlig. Alle som er innblandet i eller kommer over en trafikkulykke er forpliktet til å stanse for å hjelpe. Men hvordan bør vi reagere og hva bør vi gjøre? Noen tenker kanskje at det første man bør gjøre hvis man oppdager at noen har blitt skadet i trafikken, er å umiddelbart stoppe bilen og løpe for å hjelpe dem…men det er feil. I dette innlegget lærer du å reagere riktig. Her er de 5 viktigste punktene å huske på, og ikke minst, hvilken rekkefølge du bør gjøre dem i.

1. Stans, sørg for din egen sikkerhet og få oversikt

Hvis du hadde bråstoppet bilen og hoppet ut, kunne du være årsak til nye ulykker. Sett først på nødblink og stans bilen et stykke fra ulykkesstedet (så ambulanse/politi får plass til å parkere nærmest). På den måten fungerer bilen din som en slags veisperring til ulykken og er med på å varsle andre.

2. Ta på refleksvest

Husk alltid egen sikkerhet først, så ikke situasjonen blir verre enn den er. Det er påbudt å ha refleksvest i bilen og du bør ha den i nærheten av førersetet, så du kan ta den på før du går ut av bilen.

3. Sikre stedet

Hvis ingen andre har kommet til ulykkesstedet for å hjelpe, er det du som må ta kontroll for å sikre stedet. Sett ut varseltrekant og stans trafikk, så ikke flere skadesituasjoner oppstår. Få skadde personer bort fra umiddelbar fare (f.eks. brann) og skru av tenning på de involverte kjøretøyene (hvis det kan gjøres på en trygg måte).

4. Få oversikt og varsle

Hvor har ulykken skjedd? Hvor mange personer og kjøretøy er involvert? Alt dette er nyttig informasjon når du nå ringer ambulanse (113) eller politi (112).

5. Gi livreddende førstehjelp

Hvis du har fått trening i dette, og det er andre personer i nærheten, kan du be dem varsle ambulanse, så du selv kan begynne med førstehjelp så fort som mulig. Hvis det er flere skadde kan du be dem rope hvis de trenger hjelp. Fokuser på de som er stille, det er de som kan være alvorlig skadet. Sjekk at de har (1) frie luftveier, at de (2) puster og at de har (3) blodsirkulasjon. De som puster bør legges i stabilt sideleie. Sørg for at de holder varmen. Hvis noen ikke puster må du starte hjerte- og lungeredning. Hold på med dette til ambulansepersonell kommer og kan overta.

1 kommentar på “Reager riktig: Traffikulykke med personskade

 1. Hei..
  bil-teori.no et den beste man kan velg vis man vil bestå teoriprøven.

  Jeg beståd teoriprøven med kun 3 feil 15 min av 90 min.👍

  hadde jeg brukt litt lengre tid kunne det blitt 100%
  Takk for riktig læring😀

  Mvh David

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *