Publisert Legg igjen en kommentar

Reager riktig: Motorstopp

Det er ingen god følelse. Du kjører i bilen din, men plutselig har noe skjedd, for flere varsellys lyser samtidig opp i instrumentpanelet i bilen. Det kommer en vond lyd fra motorrommet. Du skjønner at det har skjedd noe alvorlig med motoren, du har fått motorstopp. Hva gjør du?

Det er ikke alltid så dramatisk som beskrevet over her, når man får motorstopp. Men motorstopp er heller ikke uvanlig. De 5 mest vanlige grunnene til bilberging i 2019 var:

  1. Startproblemer
  2. Flatt batteri
  3. Motorstopp
  4. Punktering
  5. Ødelagt hjul/hjuloppheng

Hva er riktig å gjøre i en situasjon der du oppdager at du holder på å få motorstopp? Det er livsviktig å reagere riktig. Vi har samlet 5 tips til deg i dette innlegget.

1. Slå på nødblink og kjør bilen inn til siden

Straks du merker problemer med motoren, bør du se etter et sted hvor du kan komme ut av veien. Behold roen og se deg godt for før du gjør noe. Du kan kjøre ut på siden av veien, eller kanskje det er en parkeringsplass like ved.

2. Slå på nødlys og stopp motoren

Sett på nødlys slik at andre trafikanter blir varslet. Slå av motoren.

3. Ta på refleksvest

Det er påkrevd med refleksvest i alle biler i Norge og den skal kunne nås fra førersetet. Ta på vesten, sjekk at det er trygt utenfor og gå deretter ut av bilen. Hvis du står plassert på et farlig sted og i nærheten av trafikken, bør alle passasjerer gå ut (helst på motsatt side av trafikken) og trekke vekk fra bilen.

4. Sett opp varseltrekant

Varseltrekant er også påkrevd i alle biler. Den ligger som oftest et sted i bagasjerommet. Sett opp varseltrekanten minst 150 meter (ja, du leste riktig) bak bilen. Veldig mange gjør feil her, og setter den opp like bak bilen, men den skal altså stå 150 meter bak, så andre bilister får tid til å reagere og passe på.

5. Finn ut hvor du er og ring etter hjelp

Hvis du har en telefon eller GPS med deg, kan det være lurt å finne ut hvor du er før du ringer etter bilberging. Selv om det kan være fristende å ta saken i egne hender og kikke under panseret, er det sannsynligvis lite du kan gjøre hvis du har fått motorstopp. Bilen må inn på et verksted og du bør ringe etter bilberger. Det er flere store bedrifter som driver med dette, kanskje har du gjennom bilforsikringen avtale med et spesielt firma også. Slike ting er lurt å sjekke.

Her har vi listet opp nummer til noen bilbergere som har døgnåpent:

  • NAF veihjelp: 08 505
  • Falck veihjelp: 987 02 222
  • Viking redning: 06000
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *