Publisert Legg igjen en kommentar

Tredobling av bot for mobilbruk i bil

Mobilbruk bak rattet

Fra 1. januar 2021 økte boten for mobilbruk bak rattet til 5000 kroner, i tillegg til at man får tre prikker på førerkortet. Dette er en kraftig økning fra tidligere, hvor boten var på 1700 kroner og to prikker på førerkortet. Det var i 2019 prikkbelastningen for mobilbruk ble innført, samtidig som boten da økte fra 1500 til 1700 kroner. Årsaken til at regjeringen nok en gang har økt boten for bruk av mobil bak rattet, er at de ønsker en tydelig avskrekkende effekt.

Samferdselsministeren mener straffenivået ikke har vært kraftig nok.

Økningen vi gjør nå er en erkjennelse av at ulovlig mobilbruk under kjøring er et stort og vedvarende problem … Når vi går fra 1700 til 5000 kroner så tror jeg folk forstår at vi ønsker å ha en tydelig avskrekkende effekt. Vi må få respekt for forbudet. Jeg er bekymret, derfor blir det såpass sterke tiltak nå.

Samferdselsminister Knut Arild Hareide til motor.no

Trygghet i trafikken er noe som er viktig for oss alle. Se listen nedenfor for en liten oversikt over hva man må huske på ved bruk av mobil når man kjører bil.

Slik bruker du mobilen lovlig når du kjører:

  • Når telefonen er plassert forskriftsmessig i egen mobilholder, eller dersom den er koblet til et håndfri-system i bilen, kan telefonen brukes til å ta imot, starte og avslutte samtaler. 
  • Når telefonen er koblet til et håndfri-system, kan du i tillegg styre og spille av lydfiler via telefonen.  

Dette er ikke lov når du kjører:

  • Skrive tekstmeldinger eller bruke sosiale medier på mobiltelefonen.
  • Surfe på nettet.
  • Betjene funksjoner på telefonen aktivt til navigering. 

Du har altså ikke lov til å skrive SMS, sjekke sosiale medier eller surfe på mobiltelefonen når du kjører bil, selv om mobiltelefonen er plassert forskriftsmessig eller er tilkoblet et håndfri-system.  

Ta en gratis teoriprøve på mobiltelefonen din her, men ikke mens du kjører 😉

Kilde: naf.no, motor.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *