Publisert Legg igjen en kommentar

Varseltrekant – når skal den brukes?

Varseltrekanten er noe de aller fleste har kjennskap til, men vet du når du skal bruke den? Eller hvor den skal plasseres?

Faktisk så er varseltrekanten så viktig for din og andres sikkerhet at den er påbudt å ha i alle biler. 

Ulykker ved feilplassering

Mange tenker at det holder å sette på nødlysene på bilen, og at det er nok for å varsle andre bilister.  I følge Falck redningstjeneste, setter de færreste av oss trekanten langt nok unna bilen, og mange dropper den helt.

Våre redningsmenn opplever både alvorlige ulykker og mange nestenulykker som følge av at varseltrekanten ikke står der den skal. Overraskende nok er folk like dårlige til å sette opp trekanten om det er mørkt eller lyst, sier informasjonsansvarlig Irene Røsholt i Falck til DinSide.no.

Når skal varseltrekanten brukes?

Varseltrekant brukes for å varsle andre trafikanter når et kjøretøy er plassert til fare eller hinder for trafikken, for eksempel ved motorstopp, punktering og lignende.

Hvor skal den plasseres?

Varseltrekanten skal plasseres i slik avstand fra kjøretøyet at andre trafikanter kan se den i god tid før hindringen. Ifølge forskrift om bruk av kjøretøy skal varseltrekanten plasseres minst 150 meter fra kjøretøyet, om mulig. Det gjelder på alle veier som er åpne for alminnelig ferdsel. 

Mangel på kunnskap

Statens vegvesen tror ikke bilistene har dårlige holdninger, men at det er en mangel på kunnskap.

Mange velger å sette trekanten på taket, samtidig som nødlysene er på, sannsynligvis i den hensikt å bli mer synlig. Men det man glemmer da, er at de andre bilistene trenger lengre tid for å rekke å reagere.

– Folk har nok de beste intensjoner når de setter trekanten på taket, og de tror kanskje det er greit siden de har sett andre gjøre det samme. Men det har så godt som ingen hensikt når bilister ser den parkerte bilen og advarselen samtidig, sier seniorrådgiver Torbjørn Tronsmoen i seksjon for trafikantadferd i Statens vegvesen til DinSide.no.

Varseltrekanten skal være plassert i en slik avstand fra kjøretøyet at andre kjørende rekker å reagere før de ankommer stedet det varsles om.

– Setter du opp varseltrekanten de anbefalte 150 meterne unna, gir du andre bilister syv sekunder på å reagere hvis de kjører i 80 km/t. Disse sekundene kan være avgjørende for om de rekker å bremse ned eller svinge unna i tide, sier Tronsmoen til DinSide.no.

Vær trygg i trafikken!

Konklusjonen er: Sørg for å ha varseltrekant og refleksvest i bilen, og bruk dem i situasjoner som krever det. Når du skal gå for å sette ut varseltrekanten, må du huske å ha på refleksvesten, så du ikke utsetter deg selv eller andre for unødvendig fare . En god huskeregel er å ta på refleksvesten før du går ut av bilen. 

Bli en sikker trafikant, bestå teoritentamen hos oss. Kjøp tilgang her.

Kilde: dinside.no


Les også:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *