Publisert Legg igjen en kommentar

Hva er tillatt totalvekt for bil og henger med vanlig førekort?

campingbil

Hvor tung bil kan du kjøre og hvor tung campingvogn kan du egentlig trekke?

I en undersøkelse fra Statens vegvesen svarte 3 av 4 at de planlegger bilferie i sommer.

Ja, mange kommer nok til å koble på en campingvogn og kjøre av sted. Andre har kanskje leid en bobil. Det er jo så mye fantastisk natur rundt oss og mange varierte steder vi kan kjøre til. Men hvor tung bil kan du kjøre og hvor tung campingvogn har du lov til å kjøre med normalt førerkort?

Vi gir deg en oversikt i dette innlegget, og vi avslører også noen tips til hva man kan gjøre for å øke den lovlige mengden.

Vanlig førerkort (klasse B) gir deg rett til å kjøre bil med tillatt totalvekt (altså bilens vekt + personer + bagasje) på 3500 kg.

  • Bobil: Om en bobil veier 3500 kg har du ikke lov til å kjøre den, for med passasjerer og bagasje vil den bli tyngre enn lovlig grense. Hvis bobilen veier 3000 kg eller mindre kan du trygt kjøre den med normalt førerkort, men du bør også passe på hvor mye bagasje du fyller på og hvor mange personer som er med. Selv vanntanken bør man huske på, ettersom den kan veie 50-100 kg når den er full.
  • Campingvogn: Det finnes en egen regel som heter campingvogn-regelen. Du kan vanligvis trekke en tilhenger som har 750 kg totalvekt (hvis den har bremser). Da har man en totalvekt på bil + henger på totalt 4250 kg. Men om tillatt totalvekt på bil + campingvogn ikke er mer enn 3500 kg tilsammen, kan campingvognen veie mer. Hvis du f.eks kjører en bil som har tillatt totalvekt på 2000 kg, kan du trekke en campingvogn med 1500 kg totalvekt.
  • Det finnes faktisk en måte å øke tillatt totalvekt på vanlig henger, uten å måtte ta ta et nytt førerkort. Klasse B 96 gir deg rett til å trekke en henger som har totalvekt over 750 kg, så lenge totalvekten for bil + henger ikke overstiger 4250 kg. Dette ligner altså på campingvogn-regelen, men her gjelder det for alle typer hengere, ikke bare campingvogner. For å få førerkort klasse B 96 må man ta 7 timers kurs hos kursarrangør. Det kreves ingen ekstra prøve.

Sånn, nå er du klar til å selv beregne hvor tung bobil du kan kjøre og hvor tung campingvogn du kan trekke med vanlig førerkort. Skulle du likevel bli usikker i forbindelse med campingvogn, kan du dobbeltsjekke på tilhengerkalkulatoren til Statens Vegvesen.

Vi håper du får en fin sommer og at øvingen til teoriprøven går bra! Les mer om de forskjellige øve-modusene vi har på bil-teori.no i innlegget her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *