Publisert 17 kommentarer

Hva er tillatt totalvekt for bil og henger med vanlig førekort?

29. juni 2020 / Oppdatert 22. mai 2022

Hvor tung bil kan du kjøre og hvor tung campingvogn kan du egentlig trekke?

I en undersøkelse fra Statens vegvesen svarte 3 av 4 at de planlegger bilferie i sommer.

Ja, mange kommer nok til å koble på en campingvogn og kjøre av sted. Andre har kanskje leid en bobil. Det er jo så mye fantastisk natur rundt oss og mange varierte steder vi kan kjøre til. Men hvor tung bil kan du kjøre og hvor tung campingvogn har du lov til å kjøre med normalt førerkort?

Vi gir deg en oversikt i dette innlegget, og vi avslører også noen tips til hva man kan gjøre for å øke den lovlige mengden.

Hovedregel

Vanlig førerkort (klasse B) gir deg rett til å kjøre bil med tillatt totalvekt (altså bilens vekt + personer + bagasje) på 3500 kg. Tilhengeren kan som hovedregel ha en tillatt totalvekt på 750 kg. Dette vil si at man med klasse B kan ha et vogntog som har maksimalt tillatt totalvekt på 3500 + 750 = 4250 kg.

Bobil og campingvogn

 • Bobil: Om en bobil veier 3500 kg har du ikke lov til å kjøre den med klasse B-sertifikat, for med passasjerer og bagasje vil den bli tyngre enn lovlig grense (som altså er 3500 kg). Hvis bobilen derimot veier 3000 kg eller mindre, og den har en tillatt totalvekt på under 3500 kg, kan du trygt kjøre den med normalt førerkort, men du bør også passe på hvor mye bagasje du fyller på og hvor mange personer som er med. Tips: Selv vanntanken bør man huske på, ettersom den kan veie 50-100 kg når den er full.
 • Campingvogn: Med klasse B-sertifikat kan man vanligvis ikke trekke en henger som er over 750 kg. Men det finnes unntak! Det finnes en egen regel som kalles campingvogn-regelen. Denne regelen gjør det mulig å trekke en henger som har en tillatt totalvekt på over 750 kg, så lenge bilens og campingvognens tillatte totalvekt ikke overstiger 3500 kg til sammen. Så hvis du f.eks. kjører en bil som har tillatt totalvekt på 2000 kg, kan du trekke en campingvogn med 1500 kg totalvekt. Denne regelen gjelder ikke bare for campingvogner – den gjelder alle hengere – men det har nok størst praktisk betydning for dem som skal kjøre med campingvogn.
 • Det finnes faktisk en måte å øke tillatt totalvekt på vanlig henger, uten å måtte ta ta et nytt førerkort. Klasse B 96 gir deg rett til å trekke en henger som har totalvekt over 750 kg, så lenge totalvekten for bil + henger ikke overstiger 4250 kg. Dette ligner altså på campingvogn-regelen, men den samlede tillatte totalvekten er på 4250 kg (ikke bare 3500 kg). For å få førerkort klasse B 96 må man ta 7 timers kurs hos kursarrangør. Det kreves ingen ekstra prøve.

Selv om klasse B angir grenser for hvor tung henger man kan trekke, er det også viktig å sjekke hva vognkortet i bilen tillater.

Nå er du klar til å selv beregne hvor tung bobil du kan kjøre og hvor tung campingvogn du kan trekke med vanlig førerkort. Skulle du likevel bli usikker i forbindelse med campingvogn, kan du dobbeltsjekke på tilhengerkalkulatoren til Statens Vegvesen.

Vi håper du får en fin sommer og at øvingen til teoriprøven går bra! Les mer om de forskjellige øve-modusene vi har på bil-teori.no i innlegget her.

17 kommentarer på “Hva er tillatt totalvekt for bil og henger med vanlig førekort?

 1. Det finnes ikke noe som heter «campingregelen» i lovverket. Det skilles ikke på campingvogn og andre hengere, så du kan dra en hvilket som helst henger så lenge den er innenfor bilens vognkort og førerkortets begrensninger.

  Når det gjelder bobil blander dere egenvekt og totalvekt. Klasse B gir kun rett til å føre motorvogn med høyeste tillatte totalvekt på 3500kg. Det er riktig at en bobil ofte har lite å gå på med fulle tanker og en del passasjerer og bagasje, men det er altså totalvekten i vognkortet som avgjør om du kan kjøre den eller ikke. Selv om den veier tonn kan du altså ikke kjøre den om den har en tillatt totalvekt på 3750kg, for eksempel.

  1. Takk for innspillet! Det er riktig at campingvogn-regelen bare er et kallenavn, og at denne regelen gjelder alle hengere, men det har nok størst praktisk betydning for dem som skal trekke en campingvogn. (Denne regelen er nedfelt i førerkortforskriften).

   Når det gjelder reglene for bobil, så ser vi at dette var uheldig forklart. Det er tillatt totalvekt som er det vesentlige, så innlegget er nå oppdatert med en en klarere og bedre tekst 🙂

 2. jeg vil ta teoriprøve på datamaskin nå.

  1. Hei 🙂
   Du kan kjøpe tilgang til teoriprøvene våre her: https://www.bil-teori.no/kjop-teoriprove/
   Lykke til!

 3. jeg vil ta teoriprøve.

 4. Jeg vil ta teoriprøve

  1. Hei!
   Du kan kjøpe tilgang til alle teoriprøvene våre her: https://www.bil-teori.no/kjop-teoriprove/
   Lykke til med øvingen 🙂

 5. jeg skal opp på Fredag. vil vise om jeg klarer.??Håper jo det.

  1. Det går sikkert bra 🙂 Vi kan anbefale at du øver på alle pensumdelene. På kontrollpanelet ditt kan du se hvilke teoriprøver du har bestått, og hvilke du ikke har bestått. Hvis du øver helt til du har bestått alle sammen, øker du sannsynligheten for å bestå. Lykke til 🙂

 6. Er ikke fornøyd før samtlige av delprøvene bestås og repeterer samtlige prøver enda en gang.

  1. Ja, vi anbefaler å bestå alle delene av pensum før man går opp til teoriprøven hos vegvesenet, så det er bra du tar øvingen på alvor. Lykke til med teoriprøven 🙂

   1. Hei hvordan sende spørsmål til teoriprøve jeg bestilte 69:00 kr

    1. Hei!
     Du finner teoriprøvene ved å trykke på «Logg inn» i hovedmenyen på nettsiden vår. Etter at du har logget inn, får du mulighet til å trykke på de forskjellige teoriprøvene i kontrollpanelet. Lykke til med teoritentamen 🙂

 7. Flott side har hjulpet meg masse med øving har bestått express og eksamen og første del av pensum fart og plassering

  1. Flott å høre, Linda 🙂 Lykke til med teoriprøven!

 8. Hei Jeg vil teoriprøve klasse b også jeg betalte kr 69 igår hvorfor viser ikke meg?

  1. Hei! Se svaret vårt litt lenger opp 🙂 Hvis du fortsatt har problemer med å finne teoriprøvene våre, kan du sende en e-post til kundeservice@bil-teori.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *