Publisert Legg igjen en kommentar

På tide med hjulskift?

bildekk

Våren er her og det er på tide å skifte til sommerdekk på bilen. Vi har samlet noen nyttige råd for deg som gjør dette for første gang. Eller kanskje du har gjort det i flere år, men husker du å gjøre alle punktene på listen vår?

FØR HJULSKIFT

 • Kontroller mønsterdybden på både vinter- og sommerdekkene. På sommerdekk er kravet minst 1,6 mm, det anbefales minimum 3 mm. På vinterdekk er kravet 3 mm, men det anbefales minimum 4 mm på biler under 3500 kilo.
 • Sjekk bilens instruksjonsbok for korrekt framgangsmåte på din bil.
 • Merk med krittusj eller på annen måte hvor dekkene står montert på bilen (F.eks HF=Høyre foran). Det blir størst slitasje på forhjulene, så hvis man neste år bytter om på de som var foran med de som var bak, vil det sørge for en jevnere slitasje. Dette gjør igjen at dekkene varer lengre og du kjører tryggere.

SELVE SKIFTINGEN

 1. Løsne alle boltene på dekkene
 2. Finn merket for hvor man skal plassere jekken ved siden av dekket og jekk bilen opp i ett hjørne. Jekk helt til det er luft under dekket.
 3. Skru av boltene helt.
 4. Ta av dekket og trill det vekk så det ikke er i veien.
 5. Sett på nytt dekk. Hvis det er noen forskjell i mønsterdybden, bør du sette dem med best dybde på foran.
 6. Sett på boltene igjen, stram til først med fingrene. Når alle er i kan du stramme mer med hjulvinnen. Stram dem litt og litt på kryss og tvers.
 7. Jekk ned bilen og stram over boltene en gang til.

ETTER HJULSKIFT

 • Rengjør vinterdekkene før du setter dem til lagring. Salt og urenheter som får sitte på dekket til neste sesong igjen kan skade gummien og ødelegge metallet på felgen. Vask dem derfor med anbefalt vaskemiddel, eller bare oppvasksåpe og vann. Bruk en børste for å skrubbe dem skikkelig. Spyl av og la dem tørke før du lagrer dem et tørk sted med ikke altfor varierende temperatur.
 • Etterstramming og lufttrykk. Når du har kjørt noen mil med de nye hjulene på bilen, er det lurt å finne fram hjulvinnen og etterstramme boltene. Det er også lurt å sjekke at lufttrykket er bra. For å finne ut av dette kan du lese dette innlegget om dekk: https://www.bil-teori.no/2017/11/03/forsta-bildekket-ditt/

Lykke til med både hjulskift og øving til teoriprøven! ☀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *