Publisert 2 kommentarer

5-metersregelen – kan du den?

5 metersregelen gangfelt

Parkering ved fotgjengerovergang skaper hodebry for mange, det er nemlig noen viktige regler å ta hensyn til for at du skal parkere lovlig og unngå bot. Her gir vi deg en innføring i 5-meters regelen ved gangfelt.

Hva er regelen?

Det er ulike regler som gjelder for parkering før og etter et gangfelt. 

Ifølge trafikkreglene er det forbudt å både stanse eller parkere på eller nærmere enn 5 meter foran et gangfelt i kjøreretningen. Det samme gjelder for veikryss. 

Men legg merke til at parkeringsforbudet gjelder kun foran et gangfelt. Hva vil det si? Det betyr at etter gangfeltet kan du parkere bilen helt inntil. 

Men husk at denne regelen gjelder ikke hvis fotgjengerfeltet ligger i forbindelse med et veikryss, da det er forbudt å parkere nærmere enn 5 meter fra veikrysset. 

Avstanden måles fra oppmerkingen på gangfeltet. Hvis det ikke er oppmerking, regnes avstanden fra skiltstolpen på stedet. 

Hvorfor?

5-metersregelen er laget for at man skal ha oversikt rundt gangfelt. Hadde man kunne parkere helt inntil foran et gangfelt , ville det være vanskelig å oppdage folk som vil krysse gangfeltet.

5-metersregelen oppsummert:

 • Forbudt å stanse eller parkere nærmere enn 5 meter foran et gangfelt i kjøreretningen
 • Du kan parkere helt inntil etter et gangfelt, så lenge gangfeltet ikke blir etterfulgt av et veikryss, for det er forbudt å parkere nærmere enn 5 meter fra veikryss
 • 5-metersregelen blir ikke skiltet, så du må kunne denne regelen

2 kommentarer på “5-metersregelen – kan du den?

 1. Hei,
  jeg tok lappen i 1976 😉 og jeg mener å huske at regelen var fire meter i mange år. Stemmer det? Hvis det stemmer, – når ble fire meter til fem?
  Fikk bot fordi jeg sto fire meter fra gangfelt i rolig sidegate. Ble overrasket da det sto på boten at jeg var nærmere enn fem meter, da jeg trodde fire meter var regelen.

  1. Hei!

   Det er riktig at det er 5 meter som er regelen. Vi er ikke kjent med at denne regelen har endret seg fra 4 til 5, men Statens vegvesen kan nok svare på det 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *