Publisert Legg igjen en kommentar

Vinter & veigrep

bil på vinterføret

Vinter i Norge betyr at det er fare for snø, is og glatte veier. De fleste vet at dette fører til dårligere veigrep. Men hvorfor er det egentlig sånn, og hva kan man gjøre for å ha best mulig veigrep?

Hva er veigrep?

Aller først, hva menes med veigrep? Veigrep er dekkets gripeevne på veien, i den retningen føreren ønsker. Det er spesielt viktig med godt veigrep når man svinger eller endrer farten.

Hva påvirker veigrepet?

Det er flere ting som påvirker veigrepet. Fart, temperatur, vekt og ikke minst underlaget du kjører på er viktige faktorer når det gjelder veigrep. Man vil for eksempel få ulikt veigrep når det er snø, is og regn enn man vil få på en tørr veibane. 

For å sjekke hvordan veigrepet er kan du ta en test når du skal kjøre, enten ved å bremse hardt eller akselerere litt fort. Da er det viktig at du ikke har biler rett bak deg eller foran deg når du skal gjøre en slik test, og at det ellers er trygt å gjøre det (ikke gjør det rett før en sving, f.eks.). Ved å gjøre en slik test vil du fort merke om bilen sklir eller spinner, noe som vil gi en god indikasjon på hvordan veigrepet er.

Det er lite man kan gjøre med hvordan føret og underlaget man kjører på er. Det derimot alle bør gjøre, er å velge riktig dekk, av god kvalitet, for å øke dekkenes gripeevne på underlaget. Dette vil øke sikkerheten for deg og andre som ferdes på eller langs veien. 

Vet du hva som er kravet? 

Det er ulike krav til mønsterdybde på vinter- og sommerdekk. Vet du hva kravene er? 

Kravet til vinterdekk er minimum 3 mm mønsterdybde og på sommerdekk minimum 1,6 mm mønsterdybde. Men det kan være lurt å huske at dette er et minimumskrav, og at det anbefales å ha 4 mm på vinterdekk og 3 mm på sommerdekk.

Det er sjåføren av bilen som er ansvarlig for at bilen har dekk som oppfyller kravene, og at bilen har godt veigrep.

Hva du må huske på 

  • Hold avstand til bilen foran
  • Tilpass farten etter føre 
  • Ikke kjør med for slitte dekk
  • Test veigrepet 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *