Publisert Legg igjen en kommentar

Unngå bruktbil-fellen

mann besiktiger bil

Går du med planer om å kjøpe bruktbil? Da bør du lese dette! Ingen ønsker jo å kjøpe katta i sekken. Derfor er det mange ting man bør ha i tankene når man skal kjøpe bruktbil, spesielt når man skal kjøpe på det private markedet. Her kommer noen tips:

  • Sjekk om det er heftelser på bilen (det kan du gjøre i Brønnøysundregistrene). Hvis det er det, kan du ende opp med å miste bilen.
  • Er årsavgiften betalt? (Husk at den som står som eier av bilen 1. januar, mottar regningen)
  • Sjekk om bilen er EU-kontrollert (det kan du gjøre på Statens vegvesens nettsider)
  • Ta bilen i nærmere øyensyn. Se etter rust og rustbobler, steinsprutskader, bulker/skader i lakken, tegn til etterlakkering (tyder på at bilen har vært utsatt for skade), fuktskader (sjekk under gulvmatter og under gulvtrekk i bagasjerommet) og slitasje på bilsetene. Lukter det røyk i bilen? Prøv knapper og knotter. (Virker alle de elektriske vindusheisene? kupéviften? AC-anlegget? vindusviskerne? radioen?)
  • Har bilen et servicehefte? Har den fulgt alle servicer? En bil som sjelden har vært på service, kan være en tikkende verkstedsbombe!
  • Prøvekjør bilen. Kjør den i forskjellige hastigheter. Lytt etter ulyder. Sett bilen på prøve ved å kjøre på en litt ujevn vei eller over fartsdempere. Går motoren jevnt på tomgang? Finn er parkeringsplass og ta en skarp sving til venstre og til høyre. Hører du noen ulyder? Virker bremsene som de skal? Hva med håndbrekket?
  • Har bilen både sommerdekk og vinterdekk? Hvordan er mønsterdybden og alderen på dekket? (Sommerdekk skal ha minimum 1,6 mm og vinterdekk minimum 3 mm. Dekkets alder finner du på siden av dekket, hvor det står “DOT” etterfulgt av et firesifret tall. De to første sifrene forteller hvilken uke dekket ble produsert i, og de to siste sifrene forteller hvilket år dekket ble produsert i.) Du kan lese mer om dekk i dette innlegget.
  • Stemmer kilometertelleren overens med serviceheftet? Hvis det står at bilen hadde gått 120 000 km sist den var på service, mens kilometertelleren nå står på 70 000 km, vet du at det er blitt tuklet med telleren. Bilens slitasje kan også indikere hvor langt den har kjørt. Du kan også se bilens kilometerhistorikk på Statens vegvesens nettside, men vær obs på det som står på nettsiden deres:  «Kilometerstand er innrapportert fra verksted/kontrollorgan ved EU-kontroll. Statens vegvesen garanterer ikke at rapporteringen er riktig.»
  • Hvor mange nøkler følger med?
  • Skriv en kontrakt.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *