Publisert Legg igjen en kommentar

Klar, ferdig, øvelseskjør!

gutt som øvelseskjører

 

Når snøen er borte og veiene er tørre, er det mange som setter seg bak rattet for første gang. Hva bør du huske når du skal øvelseskjøre, og hvordan kan du øke sannsynligheten for å få lappen? Vi gir deg svarene.

I 2013 var det nesten 100 000 som kjørte opp på Statens vegvesens trafikkstasjoner. Blant disse var det bare 74 % som bestod. Tallet er enda mer dystert når det gjelder den teoretiske førerprøven, som bare 58 % bestod. Det er tydelig at opplæringsprosessen har vært mangelfull for mange elever. Vi vil derfor komme med noen råd på veien for deg som skal øvelseskjøre.

Lover og regler

Det stilles krav både til den som øvelseskjører, til den som er ledsager og til bilen. Den som øvelseskjører, må ha fylt 16 år og ha gjennomgått trafikalt grunnkurs (man kan begynne på dette kurset når man har fylt 15 år). Hvis man er 25 år eller eldre, trenger man bare å gjennomgå deler av det trafikale grunnkurset. Kurset består av 17 undervisningstimer og gir blant annet opplæring i trafikkforståelse, førstehjelp og mørkekjøring. Det kreves at ledsageren er minst 25 år og har hatt førerkort for bil sammenhengende de siste fem årene. Hvis ledsageren har hatt førerrett i utlandet, blir denne tiden også medregnet. Det er ledsageren som regnes som føreren av bilen under øvelseskjøringen. Det er bare godkjente trafikkskoler, det offentlige skoleverket og godkjente kursarrangører som kan ta betalt for opplæringen. Bilen, som skal være en personbil klasse B, må være utrustet med en synlig rød «L» på hvit bakgrunn, og den skal ha et ekstra innvendig speil til ledsageren. Det er tillatt å øvelseskjøre både med automatgir og manuell gir, og du kan ha passasjerer med deg hvis det er forsvarlig.

Råd og tips

Øvelseskjøring gjør mester – man kommer ikke utenom det. Ifølge Trygg Trafikk bør man sette av minst 100 timer til øvelseskjøring, og Statens vegvesen anbefaler 140 timer. Så hvis du begynner å øvelseskjøre når du er 17 år, og kjører 1 time i uken, ender du opp med bare 52 timers trening når du er 18 år, noe som er langt under anbefalingene! Man skjønner derfor hvorfor man bør begynne så tidlig som mulig. Jo tidligere man begynner, desto lettere er det å innarbeide gode kjøreferdigheter. Hva er det lurt å øve på? Det er alltid lurt å begynne i det små. Det første man bør beherske, er kjøretøyet. Finn en tom, åpen parkeringsplass eller et annet egnet område. Begynn med det grunnleggende – still inn setet, speilene og rattet. Øv deretter på pedalbruk, giring, signalbruk, rygging, bakkestart og andre elementære ferdigheter. Ikke øv på for mange ting av gangen. Når bør du begynne å ta timer hos en kjøreskole? Så tidlig som mulig. Kjøreskolen gir deg et solid fundament å bygge videre på, slik at du slipper å måtte luke ut unoter like før oppkjøringen. Alle ønsker jo at opplæringen skal koste så lite som mulig, og man kan bidra til det ved å ta kjøretimer tidlig i prosessen. Når man har lært verdifulle ferdigheter hos kjøreskolen, er det viktig at man øver på dette i sin private oppkjøring. Fortell gjerne ledsageren din hva du har lært på kjøreskolen, slik at dere kan øve på dette sammen. Ifølge NAF bør man ha som mål at eleven skal kunne kjøre rimelig selvstendig og behagelig i vekslende trafikk innen 4-6 måneder.

Ifølge Trygg Trafikk bør man sette av minst 100 timer til øvelseskjøring

Teoriprøven

Det er her de fleste får problemer. Man kan ta teoriprøven på en trafikkstasjon når man har fylt 17,5 år. På det tidspunktet er det mange som har øvelseskjørt i flere måneder og mener at de vet hva bilkjøring og trafikkreglene går ut på. Men tallene viser noe annet – omkring halvparten stryker. Det er derfor viktig å lese på teorien jevnt og trutt i den perioden man øvelseskjører, slik at man slipper å nilese før teoriprøven. Et annet godt råd er å ta teoriprøver på nettet, for eksempel denne gratis teoriprøven med 45 spørsmål!

Oppkjøringen

Den praktiske førerprøven kan gjennomføres på en av Statens vegvesens trafikkstasjoner når man har bestått teoriprøven og har fylt 18 år. Oppkjøringen tar cirka en time, og bedømmes av en sensor. Under kjøreturen skal man bevise at man har de nødvendige kunnskapene og ferdighetene, og den praktiske førerprøven vurderes under ett. Hvis man stryker, må man vente minst fire uker før man kan kjøre opp på nytt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *